Ефектът на доминото

Сърбия спира "Южен поток" заради България

Дори София и Москва да се разберат с Брюксел, работата се отлага, обяви вицепремиерът Зоран Михайлович

Властите в Белград също спират работата по проекта за газопровод „Южен поток”, пише днес сръбският всекидневник Blic.

Новината идва ден, след като пред щатския сенатор „ястреб” Джон Маккейн и неговите колеги, българският премиер Пламен Орешарски обяви за спиране на работата по проекта, докато всичко „не се синхронизира с Европейската комисия”.

Според правителството на Александър Вучич техните специалисти са принудени да спрат работата по проекта, като решението им се обяснява с „позицията на България”.

„България е центърът. По този начин, докато не бъдат приключени преговорите на България с Брюксел и тези на Евросъюза с Русия, престояваме и ние”, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.

„Или поне докато Русия не промени маршрута. Но във всеки случай, и първият, и вторият сценарий означават отлагане на работите в страната ни”, констатира още зам.-министър-председателят на Сърбия.

Припомняме, че наскоро министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз предложи тръбопроводът да бъде прокаран по дъното в черноморския шелф на страната, за да се заобиколят териториалните води на Украйна и България.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Blic

Етикети: Южен поток | замразяване | Сърбия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини