България в ТОП 20 по бързина и качество на интернет

Средната скорост на сваляне у нас е 33,5 Mbps на цена 0, 50 долара

България пада в класацията, но все още е в Топ 20 на NET INDEX EXPLORER по бързина и достъпност на интернета. На първите места в света по бързина и достъпност на трафика са Хонгконг, Сингапур и северната ни съседка – Румъния. 

Средната скорост на сваляне у нас е 33,5 Mbps на цена 0, 50 долара. За по-ниска скорост (24 Mbps) в Австрия и Германия плащат над 3 долара.

Това е възможно, защото все още интернет пазарът у нас е много конкурентен и от това печелят потребителите, коментират от Сдружението за електронни комуникации (СЕК). Регионалните доставчици играят ключова роля и за скоростта, и за достъпните цени. С окрупняването на пазара се очаква условията за крайните клиенти да се променят и цените да се покачват. 

В класацията на NET INDEX EXPLORER Топ 10 на доставчиците в България всички десет места се заемат от регионални оператори. Благодарение на тях се преодолява и разликата между малки и големи населени места. Малки населени места, обслужвани от местни доставчици, водят по скорост на връзката в България.

Освен рекордните скорости и достъпни цени, интернетът в България има и други предимства в сравнение с Централна и Западна Европа. Благодарение на наличието на голям брой регионални интернет доставчици, потребителите могат да се възползват от следните предимства, които се предлагат от над 90% от операторите: Гъвкави условия за сключване и прекратяване (без предизвестия и без дългосрочни договори); Бърз интернет над средното ниво за Европа; Качествено обслужване – време за реакция под 3 часа и персонален подход при решаване на проблеми; Достъп в малки населени места.

В България оперират над 600 регионални доставчици, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация Активни потребители въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | класация | интернет | качество | Община Сливен | литургия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини