5 полезни храни, които да консумираме през есента
Есента е сезон на наситено зелено, тъмно жълто и блестящо оранжево
~ 2 мин.
Есента е сезонът за прибиране на реколтата. Това е времето, в което събираме енергия за студените месеци, когато активността ни е по-ниска и приема на свежи плодове и зеленчуци е много по-малък. Поради климатичните влияния, ставаме по-уязвими към болести и неразположение на тялото. Есента е сезон на наситено зелено, тъмно жълто и блестящо оранжево като тези цветове означават богато на витамини плодове и зеленчуци. Колкото по-колоритни са храните, които консумираме,толкова по-добре за нашето здраве. Международната компания за поръчки на храна foodpanda предлага пет от най-вкусните и здравословни есенни плодове и зеленчуци.
Сладки картофи
Те са много полезни, поради високото си съдържание на бета-каротин и фибри. Сладките картофи са идеален избор за хора с диабет, тъй като се считат за храни с нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават бавно, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Белите картофи, за разлика от тези, водят до колебания в нивата на кръвната захар, затова е препоръчително да ги замествате с друг вид.
Тиква
Богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е основен антиоксидант. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Дори и семената, съдържат висока хранителна стойност и са полезни за организма, заради цинка и омега-3 мастните киселини. Тиквата е подходяща за основно ядене, гарнитура или десерт.
Ябълки
Ябълките съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Няколко проучвания са показали, че хората, които ядат храна богата на флавоноиди имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркти.
Круши
Крушите са богати на фибри. Със консумацията на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на чаша и половина кафяв ориз. Крушите помагат за поддържане на по-ниски нива на холестерола в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.
Боровинки
Това е много вкусен и нискокалоричен плод, който играе важна роля за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и намалява риска от заболяване на венци, язви, сърдечно-съдови заболявания и рак. Може да ги консумирате сушени или на направени на сок.
Сладки картофи
Те са много полезни, поради високото си съдържание на бета-каротин и фибри. Сладките картофи са идеален избор за хора с диабет, тъй като се считат за храни с нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават бавно, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Белите картофи, за разлика от тези, водят до колебания в нивата на кръвната захар, затова е препоръчително да ги замествате с друг вид.
Тиква
Богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е основен антиоксидант. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Дори и семената, съдържат висока хранителна стойност и са полезни за организма, заради цинка и омега-3 мастните киселини. Тиквата е подходяща за основно ядене, гарнитура или десерт.
Ябълки
Ябълките съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Няколко проучвания са показали, че хората, които ядат храна богата на флавоноиди имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркти.
Круши
Крушите са богати на фибри. Със консумацията на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на чаша и половина кафяв ориз. Крушите помагат за поддържане на по-ниски нива на холестерола в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.
Боровинки
Това е много вкусен и нискокалоричен плод, който играе важна роля за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и намалява риска от заболяване на венци, язви, сърдечно-съдови заболявания и рак. Може да ги консумирате сушени или на направени на сок.