174% ръст на безконтактните плащания в Европа

Търговските обекти, предоставящи този тип услуги са се увеличили с 56% за година

19:06 23.02.2015
През последното тримесечие на 2014 г. безконтактните трансакции в Европа са нараснали с 174 % на годишна база, а хората, ползващи възможности за безконтактно плащане, са увеличили използването на този вид услуга с 20%. В Обединеното кралство и Полша, над 90% от ползвателите на услуги за безконтактно плащане заявяват, че са напълно удовлетворени от тях. 

От 1 юли 2015 всички новоинсталирани ПОС терминали в България ще предоставят възможност за  безконтактни плащания, а до 2018 г. всички ПОС в страната трябва да разполагат с тази услуга. Към момента общо четиринадесет банки, опериращи в България, издават безконтактни карти MasterCard и Maestro. 

Сред значимите търговци на местно ниво, чиято терминална мрежа поддържа тази функция на плащане са водещите петролни компании Лукойл и Shell, верига супермаркети Пикадили, ресторантите за бързо хранене Subway, KFC и Burger King, кина Арена и Синема Сити,  Mtel, Jumbo, Inmedio, Ciela, а отскоро и Yellow Taxi.

Търговските обекти в световен мащаб, които предоставят възможност за безконтактни плащания са се увеличили с 56% за една година, нараствайки до над 3 милиона локации. Европейците все по-често използват услугите за безконтактни плащания:  в Чехия 52% от трансакциите с MasterCard и Maestro в магазини са безконтактни, в Полша са 33%, в Унгария 18%, а в Словакия 17%. 

Според данните, публикувани от Асоциацията за банкови карти в Обединеното кралство - The UK Cards Association, за 2014 г. потребителите на безконтактни карти във Великобритания са изразходвали рекордните 2.32 млрд. лири през 2014 г. MasterCard или Maestro Contactless се предлагат в 38 страни в Европа (68 страни по света), като всяка от следните държави са издали над 5 млн. безконтактни карти - Австрия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Русия, Турция и Великобритания. 

Средно 73% от потребителите в Германия, Полша, Испания и Обединеното кралство смятат, че мобилният телефон е удобно устройство за безконтактни плащания. 42% от гражданите на Полша предпочитат да плащат безконтактно чрез техните смартфони. 

Транспортът е доказан фактор за приемането на безконтактните начини за плащане от потребителите. В Лондон милиони хора, ползващи обществения транспорт в Лондон, пътуват по-лесно и по-удобно, след като през септември 2014 г. беше въведена възможността за безконтактни плащания.

Към днешна дата са регистрирани над 40 млн. пътувания с използване на безконтактна карта или устройство и безконтактни плащания, което представлява близо 12 % от пътуванията, при които се плаща веднага. В Санкт Петербург, пътниците в метрото вече няма нужда да купуват отделен билет или жетон за пътуване, тъй като наскоро беше въведена възможност за безконтактни плащания.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | MasterCard | безконтактни плащания