Словакия предлага нов газопровод да замени "Южен поток"

"Eastring" ще свързва тръбите от Западна Европа с Украйна, Румъния и България

18:31 30.11.2014

Изграждането на нов газопровод, който да доставя природен газ от Западна Европа към Балканите, освобождавайки региона от почти пълната зависимост от руски доставки, предлага словашкият газов оператор Eustream, предаде „Ройтерс“.

Предлага се проектът да замени спорния газопровод „Южен поток“ с тръба, идваща от противоположния край на Европа. Алтернативният газопровод ще осигури доставки на страни като България и Сърбия, дори ако доставките от Русия през Украйна бъдат нарушение.

Словашкият енергиен оператор предлага газът от Западна Европа да се движи по съществуващата система на Словакия, да влиза в Украйна и след това в Румъния и от там в България.

Предложеният 570-километров газопровод  "Eastring" ще има капацитет от 20 млрд. куб. м газ годишно. Проектът ще струва 750 млн. евро, обяви пред Ройтерс директорът на словашката компания Томас Маречек.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Южен поток | газопровод | алтернатива | марсоход

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини