Тръгва влак София - Будапеща

186 лв. ще струва двупосочният билет между двете столици

Снимка: БГНЕС

Възстановява се редовното ежедневно движение на пътнически влакове между София и Будапеща. Това предвижда последната версия на новия график за движение на влаковете за 2015 г., който трябва да влезе в сила от 14 декември.

Оператор ще бъде държавната компания БДЖ - Пътнически превози, чиито локомотиви ще бъдат използвани до Голенци (Румъния). За разлика от използвания в близкото минало маршрут през Сърбия, този път влакът ще преминава през втория мост между България и Румъния над р. Дунав.

От Холдинг Български държавни железници потвърдиха информацията и уточниха, че ще пътуват два български вагона - кушет и седящ купеен, както и един спален вагон на унгарския оператор MAV. Има вероятност композицията да включва и такъв за Прага и Берлин, но от компанията заявиха, че на този етап ще започнат да пътуват вагони само до унгарската столица.

Резервациите стартират при цени от 118,52 лв. в едната посока + 2,44 лв. за резервация на място във втора класа. Двупосочният билет струва 185,80 лв. За място в кушет вагона пътниците ще трябва да доплатят 18,38 лв. Все още MAV не е обявил ценовата листа за спалния вагон.

Пътуването ще отнема малко над 21 часа. Предвижда се влакът да заминава от София в 11:55 ч. всеки ден, а във Видин ще пристига в 16:37, където ще има и около 40 мин. престой за смяна на електрическия локомотив с дизелов. Композицията ще пристига в Крайова в 20:28 ч., а през нощта в 02:30 ч. и 03:30 ч. съответно в Тимишоара и Арад, където вагоните ще бъдат прехвърлени на друг влак, заминаващ в 05:20 ч. Крайната дестинация -  Будапеща, ще бъде достигана в 08:15 ч. сутринта местно време.

В обратна посока часът на заминаване е 19:10 местно време, а влакът пристига в София по разписание в 17ч. Между Мездра и Видин, двупосочно, влакът ще се движи като пътнически и ще спира на почти всички гари и спирки.

От 10 май между Видин и Крайова (през Голенци) пътуват два влака дневно, оперирани с дизелови мотриси на румънския превозвач CFR Calatori. От Видин към Голенци влаковете заминават в 12:10 ч. и 17:30 ч., а в обратната посока в 10:55 ч. и 16:25 ч.

През тази година бе възстановено движението и на международния бърз влак за Солун.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | София | цени | влак | Будапеща | млекопреработка | Кристоф Шмид

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини