Мнение

Захариева похвали снегопочистването на пътната агенция без пари

Усложненията в страната се дължат на обилния снеговалеж и паднали клони, изтъква вицепремиерът

Снимка: БГНЕС

Всички фирми, които не са изпълнили задълженията си за снегопочистване ще бъдат санкционирани. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева в парламента, запитана от депутата от Патриотичния фронт (ПФ) Славчо Атанасов чия е отговорността за това, че част от страната като всяка година се оказала блокирана от снеговалежите.

Ресорният министър се хвърли да брани подчинените си от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ). „На място бяха служителите на АПИ, и през събота и неделя, със сигурност част от причините за усложнената обстановка е продължаващият повече от 48 часа снеговалеж”, обясни Захариева.

Повече от това, оценката на шефката на МРР за дейността на пътната агенция е „положителна“. Тя изтъкна, че „причините за усложненията в страната се дължат на обилния снеговалеж и паднали клони“.

Според нея към 25 – 26 октомври нямало „заделени средства, нито един лев в бюджета“: „Всички разходи, които АПИ е извършила, са неосигурени“. Захариева уточни, че в периода 21 – 23 октомври е провела регионални заседания – с пожарната, полицията, областните управители и пътните управления, с които са обсъдили подготовката за очакваното застудяване.

Тя намери и други виновни освен „снега и клоните“ - по думите на Захариева щял „да бъде прекратен договорът на една пернишка фирма, но навсякъде, където има нарушения ще бъдат наложени санкции“. „Гарантирана е готовност от всички снегопочистващи фирми и последната среща е извършена в областите Перник и София, където се оказаха най-големите проблеми. В Перник на 25 октомври беше забелязана една единствена снегопочистваща машина”, призна Екатерина Захариева.

Тя твърди, че АПИ е мобилизирала кюстендилска фирма, която е извършила почистване на пътищата от Пернишка област. „Въпреки декларираната готовност, имаше само една машина, поради което на Владая се наложи да се използва фирмата, която обслужва Столична община”, оплака се още Захариева.

Министърката допълни, че целият недостиг за всички спрени проекти в АПИ е в размер на 140 млн. лв. „Подготовката за зимно поддържане на републиканската мрежа е изключително важно, както и полагането на нова маркировка, защото е свързана с безопасността. Към настоящия момент и преди два месеца, АПИ не разполага с финансов ресурс”, каза още тя.

Захариева отговори и на въпрос от страна на Росица Янакиева от АБВ, която е бивш кмет на Перник, във връзка със зимното почистване и фирмата, която е трябвало да осигури почистване в областта. Вицепремиерът потвърди, че в момента са в процедура на прекратяване на договор с фирмата от Перник. „За съжаление, за пореден път предупрежденията, превенцията да се подготвим за усложнената обстановка, не достигна до много хора”, подчерта Захариева.

Тя обясни, че голяма част от договорите за почистване изтичат тази година, а процедурата е забавена. „По магистралите не беше започната процедура. В момента процедурите приключват. Правим всичко възможно, за да може да нямаме непокрити договорни процедури”, каза още Екатерина Захариева.

Според нея от ведомството й и от пътната агенция ускорявали големите инфраструктурни проекти, защото „най-безопасните пътища са магистралите“. „Най-важното за безопасността не е почистването, а безопасните пътища”, заяви Захариева.

Тя даде за пример Северната скоростна тангента в София, която по думите й, била забавена „изключително много, а година и половина по-късно не са били връчени решенията за отчуждаване на имотите“. „Правим всичко възможно, за да приключим този проект. Това правим ние за безопасността. Няма как без пари да се прави това нещо”, увери Захариева.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | Екатерина Захариева | Мукеш Амбани

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини