Атентатите в Тунис пренасочват туристи към България

Балканските и източносредиземноморските курорти стават все по-атрактивни за западноевропейците

15:50 04.07.2015

След атаката в Тунис, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, които отиват на море през това лято, се насочват Испания, България, Турция и дори Гърция, пише Reuters.

Преди нападението, отговорност за което пое джихадистката групировка „Ислямска държава“, тунизийският туристически сектор тъкмо се възстановяваше след вълненията по време на Арабската пролет. В резултат Тунис се превърна в популярна евтина дестинация за европейците, искащи да събират тен, отбелязва агенцията.

Атаката миналата седмица, при която ислямист уби 38 души, предимно британци, засили опасенията за сигурността в тази страна. По-рано през годината двама негови съмишленици застреляха в музей в столицата Тунис 22 човека, 21 от които – чужденци. Сега много туристи, планирали или резервирали почивка в северноафриканската държава, се насочват към други места.

Малко вероятно е хората, възнамерявали да почиват в Тунис, да се спрат на далечни дестинации, коментират анализатори. Малдивите, Мексико и островите от Карибския басейн по принцип предлагат по-скъпи почивки и привличат други тип туристи.


Очаква се най-големият печеливш да е Испания, която преследва същата таргет група – хора, които искат да почиват на ол инклузив, или да получат качество на прилична цена. Друг евтин вариант са България и Турция, които загубиха много от руските туристи заради икономическата криза, отбелязва Reuters.

Според експерти част от западните туристи, които няма да отидат в Тунис от съображения за сигурност, не биха почивали и в Турция, която граничи с опустошената от кървав конфликт Сирия.

„След инцидента в Тунис, Турция, като мюсюлманска държава, може да бъде още по-негативно повлияна, тъй като всякакви подобни събития продължават да се случват в мюсюлманските страни“, каза Тимур Байъндър, ръководител на асоциацията на туристическите хотели и инвеститори в Турция.

Най-големите групи европейски туристи в Тунис идват от Великобритания, Франция и Германия.

Според информация на най-големият европейски туроператор TUI, компанията предлага допълнителни отстъпки и полети до Испания, България, Кипър и Гърция до края на октомври.

Главният им конкурент Thomas Cook също предприема действия в тази насока. За тези от туристите, чиито заявки пътуване са след 12 юли, компанията се отказва от определени свои такси и е добавила капацитет в Испания, Португалия, България и Турция.

Така притесненията в България за слаб туристически сезон, дължащ се на сериозния отлив на руски туристи, май ще се окажат неоправдани.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | туризъм | Испания | туроператори | BMW Group | туристически обекти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини