България - входна врата за индийския бизнес в ЕС

Двете страни си партнират в сферите на фармацията, IT, аутсорсинга и земеделието

20:22 26.04.2015

България предлага редица предимства като входна врата за индийския бизнес в Европейския съюз, това заяви заместник-министър Любен Петров по време на срещи със заместник-министрите на търговията и индустрията на Индия Раджив Кхер и Амитабх Кант. 

Срещите са част от посещението на заместник-министър Любен Петров в Делхи по повод 17-ата сесия на Смесения комитет за сътрудничество в областта на отбраната между България и Индия.

Зам.-министър Петров изтъкна успешните примери за индийски инвестиции в България и български инвестиции в Индия в сферите на фармацията, информационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси, земеделието и др. Бяха подчертани българските успехи в кампанията „Make in India” на индийското правителство. Това са разкритите две български предприятия в страната - за производство на ветеринарни фармацевтични продукти и за опаковане на течен битум в Индия. Зам.-министър Любен Петров представи предимствата на България като входна врата за индийския бизнес в ЕС.

„България би могла да бъде инвестиционна дестинация, в която да се реализира финалната фаза на производството на продукта за навлизането му на европейските пазари”, посочи заместник-министър Петров.

По време на срещите зам.-министър Любен Петров подчерта първостепенното значение, което новото българско правителство отдава на възстановяването на активното търговско-икономическо сътрудничество между двете страни в рамките на икономическите инициативи на индийското правителство.

Основните цели за съвместна работа са засилване на директните контакти между бизнеса в двете страни, посредством посещения на бизнес делегации, работа за по-бързото финализиране на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия, интензивност на двустранните туристически посещения, които са ефективен начин за повишаване на информираността за възможностите за бизнес в двете страни.

Договорено бе провеждането на 18-ата сесия на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпредседателствана от българска страна от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Тя ще бъде проведена в Делхи през втората половина на 2015 година. Зам.-министърът отбеляза, че тази предстояща сесия е важен инструмент за подкрепа на държавата към бизнеса и насърчаването на двустранните търговско икономически отношения.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | Индия | Г-7 | Siesta Go | преобразуване | куриерска фирма | трети завод | Google Flights

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини