ЕЦБ настоява за рекапитализация на гръцките банки

Те могат да бъдат преструктурирани без данъкоплатците да плащат за техния евентуален фалит

13:47 04.11.2015

Необходима е рекапитализация на гръцките банки до края на годината. Това заяви ръководителят на банковия надзор към ЕЦБ Даниел Нуи, предупреждавайки, че догодина ще влязат в сила по-строги правила относно разпределяне на загубите на фалиращи банки в еврозоната. 

Банките, които се намират на ръба на несъстоятелност, все още могат да бъдат преструктурирани без данъкоплатците да плащат за техния евентуален фалит. Това може да се случи в съответствие с прилагането на Директивата за възстановяване и оздравяване на банковите институции (BRRD). Това е и причината, поради която рекапитализацията на гръцките банки трябва да бъде приключена преди края на годината, тъй като пълното прилагане на директивата BRRD през 2016-а година ще бъде при доста по-строги правила

Според правилата акционерите и кредиторите на банките ще трябва да платят своя дял от разходите при укрепването или фалита на закъсалите финансови институции чрез механизма за „споделяне на загубите", заяви Даниел Нуи в днешно интервю за гръцкия вестник Ta Nea.

Препоръките на Нуи са факт, тъй като миналата седмица Европейската централна банка заяви, че най-големите гръцки банки са изправени пред недостиг на капитал от около 14,4 млрд. евро според неблагоприятния сценарий, заложен в последния преглед за качеството на активите и "стрес-теста" на ЕЦБ.

През значителни кредитни рискове са изправени банките в еврозоната, според него. Нуи допълва, че фокусът се поставя върху необслужваните експозиции (т.нар. "лоши банкови кредити") и върху концентрацията на проблемни финансови експозиции в области като недвижимите имоти.

Даниел Нуи също така отбеляза, че икономическата обстановка ще продължи да бъде предизвикателство пред развитието на региона и допълни, че са необходими по-нататъшни важни стъпки за регулаторна хармонизация. Бизнес моделите по отношение на тяхната жизнеспособност и печалби ще останат приоритет за нас през 2016-а година, посочи шефът на банковия надзор в ЕЦБ.

Във вторник вечерта президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че е необходимо депозантите да бъдат защитени и че трябва да бъде въведена единна схема в цялата еврозона. Той също така предупреди, че неуспех при осъществяване на тези реформи може да направи уязвим единния валутен блок.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | мерки | видео синхрон | ПКК | награда за дебют | сръбски регулатор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини