ЕЦБ похвали Гърция за бързия прогрес

Марио Драги призова страната да се придържа към най-новия спасителен план

08:43 11.10.2015

“Много неща се подобриха за кратък период от време“, заяви управителят на Европейската централна банка Марио Драги и добави: „Трябва да отдадем дължимото на гръцкия премиер, правителство и особено на гръцкия народ“.

Драги призова Гърция да се придържа към най-новия спасителен план, за да си проправи път към рекапитализация на банките и преговори за облекчаване на дълга, предава Cnbc.

В интервю за вестник Катимерини, Марио Драги каза, че вторият транш от средствата, заделени за рекапитализация на гръцките банки са на стойност 15 милиарда евро и ще бъдат изплатени след първия преглед на кредиторите и не по-късно от 15 ноември 2015 г. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че се надява първият преглед на кредиторите, който се очаква да започне в края на месеца да бъде завършен до средата на ноември.

Кредиторите на Гърция от ЕС/МВФ заявиха, че четирите най-големи банки в страната ще се нуждаят от между $ 11- $ 28 млрд., за да укрепят капиталовата си база. Участието на частния сектор в рекапитализацията е "желателно", за да сведе до минимум използването на публични средства, съобщи още Драги. За да останат устойчиви в дългосрочен план, гръцките банки ще трябва да се справят с високите нива на лошите кредити, коментира още той. Друго условие е вдигането на контрола върху капитала.

"Говорим за поредица от положителни стъпки, включително и структурни реформи, които са необходими за Гърция, за да възобнови пътя на устойчивия растеж", заяви Драги. "Спазването на спасителния план ще даде доверие за опрощаване на дълга, особено като се има предвид икономическото развитие през последните 10-12 месеца", каза той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Марио Драги | Гърция | кредитори | спасителен план | банки | Star Wars The Last Jedi

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини