Газпром планира най-евтиния газ в Европа от 11 години насам

Цената му за региона ще е около 200 долара за 1000 куб. м през 2016 г.

17:02 23.10.2015

Най-големият износител на природен газ в света Газпром PJSC, планира най-ниската цена за своето гориво в основния си европейски пазар за повече от десетилетие насам, пише Bloomberg.

Държавен износител е изготвя бюджета за 2016 г. с предварителни прогнози за цените на природния газ извън бившия Съветски съюз от около $ 200 за 1000 куб. м., съобщават двама запознати с темата източници, които са поискали анонимност, тъй като информацията е конфиденциална.

За сравнение, средната цена за региона, който обхваща Турция и Европа без балтийските държави, през 2015 г. е около $ 238 за 1000 куб. м., а през 2014 г. тя е била $ 349. Пресслужбата на компанията отказва коментар.

Газпром, който доставя около 1/3 от газа на Европа и разчита на износа на горивото за 40 на сто от годишните си приходи от над $ 100 милиарда, е изправен пред спад на цените в чужбина, тъй като повечето му договори са свързани с цената на петрола със закъснение от шест до девет месеца. Петролът сорт Брент е загубил 16% от цената си тази година и 48% спад през 2014 г. Компанията също така е изправена и пред засилена конкуренция, откакто САЩ се готви да изнася първия си втечнен природен газ от крайбрежието на Персийския залив.

По-слабата рубла

Базираната в Москва компания тази година ще отчете най-ниските си приходи в доларово изражение през последното десетилетие от държавите извън бившия СССР. Продажбите в рубли обаче, може да се отбележат рекорд, отразявайки отслабването на руската валута с 2,2% спрямо долара през тази година и след 46% спад през миналата година.

Износът към региона се очаква да остане стабилен с обем от около 160 млрд. куб. метра през 2016 г. и намаляващи приходи в рубли, но все още близо до средната стойност за последните няколко години, твърдят източниците.

Повечето от разходите на Газпром са в рубли и компанията не вижда рискове за инвестиционните си проекти. Газпром все още не е съгласна да се споразумее за авансови плащания от Китай, ако азиатската страна иска в замяна сериозно намаляване на цената.

Компанията планира да похарчи повече от 50 млрд. долара върху три основни маршрути за износ през следващите четири до пет години - до Германия през Балтийско море, газопроводът през Черно море за Турция и маршрут към Китай.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | цена | валута | разходи | износ | Газпром | доставки | български туристи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини