Хората в бъдещето ще са или недохранени, или затлъстели

Заради климатичните промени, светът навлиза в етап на несигурен достъп до храна

21:58 13.07.2015

Светът навлиза в период на несигурен достъп до храна, в който затлъстяването и недохранването – тези „два бича” на модерността, ще продължат да съществуват рамо до рамо в едни и същи държави. Това коментира водещият хранителен експерт д-р Алън Данга пред британския вестник Telegraph.

Според последни изследвания, все по-често ще се случва затлъстели пациенти да отглеждат недохранени деца в развиващите се страни. Основната причина за това противоречие е евтината цена и достъпността на богатите на калории храни, в сравнение с продуктите, които съдържат по-малко калории за сметка на полезните вещества.

„Определено ни очаква период, в който достъпът до хранителни продукти ще е все по-несигурен. Особено трудно ще е да си набавим разнообразни видове храна. Трябва да очакваме изобилието, което характеризира модерния свят скоро да се промени”, така д-р Данга обобщи тенденциите в храненето, описващи идните десетилетия.

Според него недостатъчното хранене при деца и затлъстяването при възрастни са 2 различни форми на недохранване. Вторият вид е резултат от консумация на грешния вид храни.

„Дойният бич съществува в страни, по-конкретно в домакинства, където децата са толкова недохранени, че растежът им спира, а майките са с наднормено тегло. Това се случва на много места в света като резултат от погрешни режими на хранене и при родителите, и при децата”, допълни експертът.

По думите му в подобна ситуация, единственият виновен е хранителната система. Заради нея родителите не могат да си позволят полезни храни.

Трябва да бъдат взети предвид и факторите, съпътстващи глобалното затопляне, като суша, деградацията на почвата и изчезването на опрашващите насекоми в страни като Великобритания, Мексико и Етиопия. Въпреки големите различия в селскостопанските системи на тези страни, и трите ще бъдат силно засегнати от предстоящите климатични промени.

Очаква се в края на века някои региони по света да стане почти невъзможно да се отглеждат селскостопански култури. В същото време в други региони на света плодородният период ще е удължен заради по-топлите температури.

Важно е да се спомене, че никоя прогноза за несигурния достъп до хранителни продукти е не може да разкаже цялата картина, тъй като глобалното затопляне ще се отрази по различен начин по света, подчерта ученият.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: храна | наднормено тегло | добавки | GMO Internet Group | Ооон | дигитална среда | Мани Пакиао

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини