Малките фирми с гъвкаво работно време

Това позволява промяна в Кодекса на труда

14:17 11.08.2015

Работодателите в микро и малките фирми отново могат да въвеждат удължено работно време при производствени причини и непълно при намаляване на обема на работа, след като депутатите гласуваха отмяна на влезлия в сила на 17 юли Параграф 2а от Кодекса на труда, припомнят от Главната инспекция по труда.

Според него разпоредбите за удължаване на работното време, въвеждане на непълно работно време от работодателя и задължението за изготвяне на правилник за вътрешния трудов ред от предприятието не се прилагат за микропредприятията и малките предприятия. Така на практика беше отнета възможността на тези работодатели да се възползват от гъвкавите форми на работното време при нужда, допълват от Инспекцията.

За да могат малките фирми да въвеждат удължено или непълно работно време при производствена необходимост или при намаляване на обема на работа, трябваше параграф 2а от Кодекса на труда да се отмени, уточняват от инспекцията. Промяната вече е обнародвана в Държавен вестник.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: промени | Кодекс на труда | Motorola Dynatac 8300

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини