Международна фирма ще събира вземанията на КТБ

До края на месеца ще бъде избран консултант, обяви Радослав Миленков

10:00 07.05.2015
Международна компания ще бъде наета, за да подпомогне синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) при събирането на вземанията на трезора. Това обяви председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пред Нова тв. Компанията ще бъде избрана до края на месеца, но нейната работа се очаква да продължи между 3 и 5 г. Такива са обичайните срокове, според практиката, обясни Миленков.

Международният консултант трябва да има доказан опит по проследяване и събиране навземания на банки в чужбина, както и да съветва синдиците по правни въпроси, касаещи процедурите по изискване на вземания от чужди държави. Това се налага, защото немалка част от кредитите, раздадени от КТБ, са на фирми с чуждестранна регистрация.

Практиката показва, че ползите от наемането на международен консултант са по-големи, отколкото разходите за консултанта.

Повреме на специалния надзор над КТБ са изпратени покани за предсрочна изискуемост на обезпеченията до 129 кредитополучатели на банката, обяви Миленков. срещу 41 са предприети действия по предявяване на вземанията. Започнали са изпълнителни производства срещу петима кредитополучатели. Срещу 7 кредитополучатели, сред които и ТВ7, е пристъпено към производства по Закона за особените залози. Така Миленков се опита да подчертае, че изнасянето на имущество от телевизията преди седмица не е акт срещу нея, а част от процедури, задвижени от квесторите и синдиците на КТБ по събиране на обезпечения.

Размерът на дълга на ТВ7 към банката е 2,5 млн. лева. Днес съдия изпълнител отново ще опита да влезе в телевизията, за да събере имуществото, което е заложено като обезпечение срещу кредит. Телевизията получи 7-дневна отсрочка, която изтече вчера.

Миленков каза още, че при синдиците на КТБ няма официално постъпила информация от инвеститор относно намерения по придобиване на ТВ7. От телевизията обявиха по-рано, че опитът за събиране на техниката им осуетява евентуална бъдеща продажба.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дълг | КТБ | ТВ7 | златен медал | пъстро | МЕТРО България | оцеляване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини