Министър Василева подари на папа Франциск новата Червена книга на България

Папата насърчи министрите на земеделието да засилят усилията си за промените в климата

16:05 16.09.2015

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подари на папа Франциск новата Червена книга на България. Заедно с ресорния зам.-министър на климата Павел Гуджеров Василева участва в аудиенция на министрите на околната среда на Европейския съюз с Негово Светейшество в аулата „Павел VІ“ във Ватикана. На посещението присъстваха и еврокомисарите по околна среда Кармену Вела и по измененията на климата Мигел Ариас Канете, съобщават от министерството.

В обръщението си към 28-те министри папа Франциск ги насърчи да работят, за да бъде постигнат желания резултат на форума за промените в климата през декември в Париж. „От моя страна и на Светия Престол няма да липсва подкрепата, за да се отговори по подходящ начин както на призива, който издига Земята, така и на вика на бедните“, каза папата. Той подчерта, че „околната среда е общо благо, наследство на цялото човечество и отговорност за всеки един от нас. Тази отговорност изисква ефективно сътрудничество в лоното на цялата международна общност“.

Папата е напомнил трите основни принципа за намирането на решение за устойчиво развитие – солидарност, справедливост и участие.

По време на аудиенцията папа Франциск е разговарял с всички делегации. Министър Василева и зам.-министър Гуджеров са благодарили на Негово Светейшество от името на България, че се ангажира с темата. „Смятаме, че чрез него посланията за грижата за природата – общото ни наследство, както и борбата с промените в климата, могат да стигнат до много повече хора по целия свят“, каза министър Василева след аудиенцията.

На 18 септември министър Василева ще участва в извънредното заседание на Съвета на министрите по околна среда, което ще се проведе в Брюксел.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | аудиенция | фашисти | Exxon Mobil Corp | индексиране | Serpact

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини