Москов: Пестим 5-6 млн. лв. от сливането на болници

Очаква се да бъдат съкратени над 300 души

Снимка: БГНЕС
08:39 15.05.2015

Здравният министър д-р Петър Москов не бил помислил за бъдещето на работещите в болничните администрации, които предстои да слее. Очаква се със сливането на деветте болници в карето на Александровската да бъдат съкратени над 300 души.

Признанието министърът прави на вчерашно заседание на Парламентарната здравна комисия. Заседанието беше белязано от остри критики срещу идеята за обединяване на болнични администрации, както и от лекарски протести.

"До момента средната работна заплата в администрацията на тези болници е около 900 лева. Така че от сливането би трябвало да се спестят около 5-6 млн. лв.", категоричен бе здравният министър, цитиран от БНР.

Според него тези средства ще се използват за увеличаване на възнагражденията на работещия персонал и за по-добро лечение. Икономиите от сливането се очаква да бъдат около 40 на сто.

"Организацията на медицинската дейност в деветте болници няма да бъде променяна", каза още Москов.

Гражданско сдружение от 50 до 70 души ще обслужва деветте болници в карето на Медицинска академия след тяхното сливане. Сдружението ще работи по административните и немедицинските дейности в лечебните заведения.

Москов обясни, че в момента администрацията на тези болници е от 500 души, като от тях ще останат само 100 служители, а други между 50 и 70 ще участват в бъдещето гражданско сдружение. То ще има борд на директорите от управителите на деветте болници. Обществените поръчки се предвижда да се изпълняват, както и досега, от управителите на отделните медицински заведения.

От ДПС и Патриотичния фронт изразиха притеснение от това, че не е ясно при това сливане кой ще обявява обществените поръчки, кой ще тегли кредит и кой ще носи отговорност. Чуха се и съмнения, че така ще се даде почва за подмолна бюрокрация. Министърът обаче беше категоричен, че стъпката, която предприема, ще подобри лечебния процес.

Предстои следващата седмица здравният министър да покани директорите на въпросните девет лечебни заведения и да ги запознае с подробностите за това, което предстои.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: администрация | реформа | болници | сливане | WannaCry

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини