Нови правила за вноса на ГМО храни с опция ‘неучастие’

Страните членки трябва да обосноват решението си

21:15 22.04.2015

Европейската комисия предложи днес нов закон, който позволява на отделните държави от Европейския съюз да ограничат или да забранят вноса на генно-модифицирани култури, дори и след като са били одобрени за употреба от Европейския съюз, предаде Reuters

Опцията за ‘неучастие’ може да предизвика неодобрението на САЩ, която настоява Европа да отвори границите си за внос на генно-модифицирани храни като част от споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. 

Комисията заяви, че държавите-членки, които са решили да се възползват от опцията за ‘неучастие’, ще трябва да обосноват решението си с основателни причини.

Предложението също така предизвика критиката на редица екологични групи, които се опасяват, че новите правила ще доведат до наводнение на европейския пазар с ГМО култури. Те смятат, че предложението не предоставя достатъчно избор и законодателна основа на националните правителства да се откажат от вноса на ГМО култури. Според екологичните групи, отделните страни могат лесно да станат жертви на натиск от страна на биотехнологичната индустрия и САЩ.

Най-вече отглеждани в Северна и Южна Америка и Азия, ГМО културите в Европа доведоха до противоположни мнения. Великобритания от една страна е до голяма степен в полза на тях, докато Франция например е сред страните, които се противопоставят на вноса на ГМО култури.

Само една ГМО култура се отглежда в момента в Европа - царевицата MON810 на Монсанто в Испания и Португалия.

Въпреки това има 58 ГМО култури, одобрени за употреба в областта на фуражите и храните в Европейския съюз, заяви Комисията.

На практика почти няма ГМО продукти, продавани като храна, но около 60 процента от растителните протеини за добитък в ЕС идват от внос на соя от страни, където ГМО отглеждането е широко разпространено.

Представители на биотехнологичната индустрията и Съединените щати се оплакаха, че има ясна процедура за одобряване на ГМО продукти в Европа, но че пазарът е умишлено блокиран.

Представители на групата EuropaBio казаха, че има 59-култури, които се очаква да бъдат одобрени като 17 очакват окончателното решение на Комисията след като вече са минали проверки от Европейския орган за безопасност на храните. Те добавят, че Комисията не е дала разрешение на нито една ГМО култура от ноември 2013 година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | храни | царевица | Европейска Комисия | Патрис Мотсепе

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини