Оборотите в бизнес услугите растат

Рекламните агенции отчитат ръст с почти 40% за първото тримесечие

Предварителни данни за първото тримесечие на 2015 г. показват, че общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и площи“ се покачва с 5.2% спрямо предходното тримесечие.  Също така от началото на годината оборотите в сектора на бизнес услугите растат както на годишна база, така и на тримесечна база. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-значимото изменения отчитат дейностите по реклама и проучване на пазари, при които ръстът на оборотите е малко над 38 на сто на тримесечна база. Сравнено обаче с първото тримесечие на 2014 г. ръстът е по-малък – 8.6%.


Намаление се наблюдава при въздушния транспорт и складирането и обработката на товари, спомагателни дейности в транспорта – с 1.2% и 0.7%. Най-високи са индексите при дейностите „Сухопътен транспорт“ с 8.9% и „Воден транспорт“ – 8.0%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти: Далекосъобщения“ нараства с 2.8% спрямо четвъртото тримесечие на  2014 г. Най-голямо увеличение е отчетено с информационните услуги (7.8%) и дейностите в областта на информационните технологии (7.1%). Намаление се наблюдава единствено в далекосъобщенията с 1.6%.

По годишни данни през първото тримесечие на 2015 г. сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 8.5%  в сравнение със същия период за 2014 година. Най-голямо е увеличението при дейност „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности е транспорта“ – 11.4%. Намаление е отчетено само при „Въздушен транспорт“ – с 8.7%.


НСИ отчита и голямо годишно изменение по отношение на оборотите по дейности като „Наемане на работна сила“, част от сектора „Други бизнес услуги“. Спрямо началото на 2014 година оборотите по тези дейности са се вдигнали със 17,2%. Намаляват дейностите, свързани с туристически услуги (1,4%), както и с административните офис дейности (0,8%).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НСИ | оборот | транспорт | статистика | въздушен транспорт | Aqua House | ЧЕЗ разпрееление

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ