По-високи заплати за учители и чиновници

Няма да има налагане на съкращения на разходите за персонал, посочи още Владислав Горанов

Снимка: БГНЕС
18:18 12.10.2015

От догодина ще има планирано увеличение на заплатите в образованието, планира се такова и за социалните работници, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в интервю пред БНР. Финансовото ведомство няма да поставя изискване за намаляване на разходите за персонал с 10%.

Без да уточнява с колко ще нараснат заплатите на учителите, социалните работници, заетите в Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда, финансовият министър Горанов анонсира, че това се залага в Бюджет 2016 г. Останалите бюджетни служители няма да получат съответното увеличение. „Със сигурност обаче няма да имаме позиция за общо нарастване на заплатите в бюджетната сфера“, допълни още той.

Според Горанов, не се предвижда изискване за свиване на разходите за персонал. „Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени, тоест нова стъпка на намаление няма да има. Аз ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите върху тазгодишните лимити“, добави той.

Горанов не е склонен да даде поисканите от МВР 20 милиона лева допълнително за тази година. Причината е липсата на реформи, свързани с прекатегоризацията на служителите.

 „Няма да им дам. Аз съм поставил едно условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърде логично, аз продължавам  да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, примерно през уикенда, трябва да бъдат първа категория, тези, които стоят на бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория, така както и министър-председателят примерно. Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока“ посочи Горанов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплати | разходи | образование | Владислав Горанов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини