30% повече българи искат да учат висше образование в чужбина

Младежите предпочитат Великобритания и Германия

С 30% се е увеличил интересът на младите българи към обучението в Европа след завършване на средно образование. Това заяви Ели Тончева, управител на консултантската агенция, която организира изложението „Европейско образование 2015” за седми път.

Посочените данни са обобщение само за агенцията, но подобен е процентът и в другите консултантски фирми за обучение в чужбина. В България за образование се организират около 10 изложения годишно. Много университети на изложенията привличат любознателните българи с добри условия за бакалавърски и магистърски програми, за стипендии и изгодно финансиране.

Всички кандидати, които искат да продължат образованието си в чужбина изтъкват като предимства високото качество на обучението в чужди университети и по-интелигентната комуникация с хората от Западна Европа. Според тях важна е културата на общуване и възможността да реализират знанията си в подходяща среда и при достойно заплащане. Младежите казват, че мотивация за избора са и техните родители, които настояват децата да заминат от България.

Аргументите да не предпочетат родните висши учебни заведения са лоша социална среда, ниско качество на образование, невъзможност за реализация в професията и твърде ниско заплащане. С тези свои предпочитания младите хора дават показателна оценка за ситуацията у нас, заявява един от родителите на европейското изложение, предаде БГНЕС.

Тази година „Европейско образование 2015“ представя над 55 водещи университета в Европа на изложението у нас. То ще се проведе на 26 и 27 септември в София – хотел „Маринела“, на 29-ти в Пловдив и 30 септември в Бургас. Повечето от висшите училища, които се представят са от Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Австрия и др.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: българи | чужбина | Форт | нов закон за пътищата | транспортна комисия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини