Производствените разходи в САЩ вече са колкото китайските

„Произведено в САЩ“ става все по-достъпно. Причината? Фракингът

Не е нужно да имате Нобелова награда по икономика, за да разберете, че шистовата революция се отрази много добре на САЩ. Това, което не е толкова широко известно, е колко конкурентно направиха американското производство евтините шистов петрол и газ.

Консултантската фирма от Бостън BCG изчислява, че в момента средният разход за производство на стоки в САЩ е само 5% по-висок от този в Китай и от 10 до 20% по-нисък от този в големите европейски икономики. Още по-впечатляваща е прогнозата на компанията, че до 2018 г. да се произвежда в САЩ ще бъде 2 до 3% по-евтино, отколкото в Китай.

В черно са разходите за труд, в синьо – тези за енергоизточници

Част от причината за намаляващата разлика се крие в това, че в Китай заплатите се повишават. А американските компании увеличават производителността си много по-бързо, в сравнение с международните им конкуренти.

Но може би най-важният фактор е, че фракингът (добивът на шистов петрол и газ, бел. ред.) спомогна за драстично намаляване на цените на петрола и природния газ, които се използват в енергоемки отрасли като производствата на стомана, алуминий, хартия и петролни продукти.

BCG изчислява, че цените на електроенергията, предназначена за американската индустрия, са от 30 до 50% по-ниски от тези на други големи износители.

„5 процентно разминаване в цената на производството в САЩ и Китай не е твърде голяма разлика“, заявява Дейвид Гий от BCG. „Особено когато се вземе предвид, че американските производители са изправени пред риска от забавяне на доставките, пристигащи с кораби от Китай, заплахата от пристанищни стачки, и местните инвестиции и партньорства, които Пекин често изисква от чуждестранните компании, правещи бизнес там.“

По-ниските цени на енергоизточниците могат да създадат и нови възможности, като например захранване с природен газ на плавателните съдове или камионите, което би намалило американската зависимост от чужди петролни доставки и би ограничило вредните емисии.

Природният газ също така може да се преобразува във водород, предназначен за захранването на горивните клетки в леки автомобили като Тойота Мирай. (Японският автомобилен гигант започва да приема поръчки за Мирай в Калифорния още през това лято).


Заводът на Sasol в Лейк Чарлз, Луизиана

През последните няколко години евтината енергия окуражава играчите в различни индустрии да отделят 138 млрд. долара за инвестиции на територията на САЩ.

Тази пролет например нефтохимическият гигант Sasol започна строителство в размер на 8,1 млрд. долара на супер модерна инсталация за преработка на етан в завода си в Лейк Чарлз, Луизиана. Енергийни компании като Cheniere влагат милиарди долари в изграждането на няколко терминала за втечнен газ в Мексиканския залив, предназначени за износ на продукцията им в чужбина, където цената на природния газ може да бъде 3 до 4 пъти по-висока, отколкото в САЩ.


Терминал за втечнен газ на Cheniere в Камерън Периш, Луизиана

Но колко време ще се задържи това предимство на Америка? Според Майкъл Портър от Harvard Business School, който заедно с BCG издаде през юни доклад, озаглавен „Нетрадиционните енерийни възможности на Америка“, Америка има 15-годишна преднина пред другите нации, когато става въпрос за фракинг. Най-показателен за това е броят на шистовите кладенци. В САЩ те са над 101 хил., следвани от Канада с почти 17 хил. За сравнение в Китай те са едва 258.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Fortune Magazine

Етикети: добив | Китай | САЩ | инвестиции | производство | разходи | износ | конкуренция | доклад | шистов газ | Порше БГ | четвърти мандат | 1 милиард долара

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини