100 работещи издържат 80 пенсионери и 5-ма безработни

Промяна в тенденцията не се очаква

100 работещи издържат 80 пенсионери и 5-ма безработни. Тази статистиката коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров по Нова ТВ. В началото на века беше обратното и пенсионерите бяха повече, каза още той. Промяна на тенденцията не се очаква, ако няма повишаване на заетостта чрез по-добри заплати. „Ако доходите растат с 10-15-20% годишно, тогава пенсионната реформа ще може да се изпълни – 40% увеличение на пенсиите до 2025 г."

Според Димитров всички сектори в България имат крещяща нужда от кадри, това се отнася и за образованието. Тази година се търсят учители и за хуманитарни науки, 1500 се наемат за новата учебна година, добави още той по повод новината от вчера, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени.

Синдикалистът изброи и другите сектори, които имат нужда от работна ръка – здравеопазване, дори индустрия, където нямало стругари, фрезисти. В София безработицата е фикционна – 2-3%. Според него в момента много сектори на икономиката могат да си позволят по-високи заплати, но не ги дават. По-високите възнаграждения биха били за сметка на печалбата и ограничаване на инвестициите.

Подобрение може да дойде само при повишаване на заплатата, убеден е Димитров. Икономиката у нас показва, че бихме могли да вдигнем доходите – сега изработваме с над 30% повече, отколкото преди старта на Прехода.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Пламен Димитров | статистика | безработни | коментар | доходи | пенсионери

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини