Ръст в производството на плодова ракия

Официално произведеният алкохол за 2014 г. у нас е 33 896 350 литра

Официално произведеният алкохол в България за 2014 г. в 33 896 350 литра. Това потвърдиха данните от подадените в Министерството на икономиката годишни декларации от производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки, съобщи БГНЕС.

Според актуалния регистър по Закона за виното и спиртните напитки, към 11 март 2015 г., у нас има 79 регистрирани производители на алкохол. През 2011 г. регистрираните производители са били 99. Не е ясна причината за 20-те процента намаляване на фирмите-производители на алкохол, които са вписани в регистъра на икономическото министерство, но ако се съди по отчетените литри дестилиран алкохол, то намаляването фирмите-производители не се е отразило по-никакъв начин  на произведените спиртни напитки в периода 2011-2014 г.

Отчетен е и сериозен ръст при производството на плодова ракия. Ако през 2011 г. са били отчетени 87 151 литра, то през миналата година са били произведени 625 356 литра плодова ракия. Промишленото производство на гроздова ракия у нас се изчислява на малко над 8 млн. литра всяка година. 

Изключение прави единствено 2013 г., когато са отчетени рекордните 10,6 млн. литра. произведена гроздова ракия. 

Ръст бележи и производството на водка. Ако през 2011 г. са били произведени 8,5 млн. литра, то през миналата година производството на водка достига близо 9,9 млн. литра.

Най-стабилни нива се отчитат при регистрираното производство на джин и на мастика. Годишно се произвежда малко над 1 млн. литра джин и над 3,5 млн. литра мастика. Спад се отбелязва при производството на бренди. През 2011 г. са били отчетени 1,5 млн. литра, докато през миналата произведеното бренди и било малко над 900 000 литра. През 2014 г. са произведени и 3,7 млн. литра българско уиски. Както и още 5,6 млн. литра "други спиртни напитки".

Доколкото до произведения алкохол в домашни условия, според твърденията на представители от браншовите организации на производителите на спиртни напитки, годишно в домашни казани или в нерегламентирани цехове се произвеждат между 40 и 50 млн. литра алкохолни продукти.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство | ръст | статистика | алкохол | ракия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини