Сърце от пяна замества истинското (видео)

То разполага с 2 камери и изпълнява всички функции на естественото

Изследователи, вдъхновени от меките роботи, са създали изкуствено биещо сърце, което би могло някой ден да замести истински орган, пише New Scientist.

В последните години сме свидетели на конструирането на меки роботи, които имитират змии или пипала. Те са направени от мека пластмаса и се задвижват от компресиран въздух, благодарение на което са по-гъвкави и подвижни. 

Мрежата от тръбички, която доставя въздуха, обаче ограничава тези роботи до прости, плоски форми, казва Робърт Шепърд от Университета Корнел в Итака, щата Ню Йорк.

По тази причина екипът му е създал модел от пореста пластмасова пяна, в чиято вътрешност естествено се формира взаимосвързана мрежа от каналчета, подобна на кръвоносните съдове в мускулите ни. Твърдо пластмасово покритие запечатва всичко като в кожа. 

Екипът е конструирал прост модел на сърце, което има само 2, а не 4 камери. Задвижвано с въздух, то контрактира и помпи вода между тях. Биенето на сърцето от пяна не се вижда отвън заради пластмасовата обвивка.

„Моделът показва, че с тази технология сме в състояние да постигнем сложни триизмерни структури, които след усъвършенстване биха могли да се превърнат е ефективен заместител на сърце”, изтъква Шепърд.

Съществуващите изкуствени сърца се състоят от множество части, което увеличава риска от повреда. За разлика от това, новото устройство е направено от едно единствено парче материал.

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: технология | камери | учени | социалдемократи | Света София | най-скъп алкохол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини