Швейцария ни отпуска 8 млн. франка за интеграция на ромите

Средствата ще бъдат инвестирани в нови детски градини, ясли, здравни кабинети

Снимка: БГНЕС
14:02 24.06.2015
Швейцария ще отпусне на България 8 млн. франка за интеграция на ромите по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи", която бе подписана от швейцарския посланик Денис Кнобел и Ивайло Калфин. Споразумението включва общините Бургас, Русе и Сливен, предаде БГНЕС.

Изпълнители на проектите по споразумението ще бъдат общините, които ще инвестират средствата в нови детски градини, ясли, здравни кабинети и като цяло щя предоставят по-добър и разширен достъп на ромите до социалните услуги.

Швейцарският посланик Денис Кнобел поясни, че от много години Швейцария отпуска средства за програми с работа с уязвими групи на Балканите, не само в България, но и в Сърбия, Македония, Румъния. "Този ангажимент към малцинствата е важен за нас, затова се фокусираме над ромската общност и в България. Отпуснатият бюджет по тази програма, е близо 8 млн. франка", информира Кнобел.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че споразумението с правителството на Швейцария е важно, не само заради това, че се продължава програма, която работи от няколко години и дава добри резултати, но и защото в контекста на това, което се случва в България, е правилният път да се адресират въпроси, свързани с ромската интеграция.

"Това се случва с упорита работа, а не мерки, които са разпилени в различни сфери, а с общо виждане за това какво трябва да се случи. Всички наши сънародници трябва да бъдат включени в обществения живот, училище, ангажимент за професионална подготовка и работа, независимо от етническата им принадлежност", убеден е Калфин. Според него предизвикателствата по изпълнението на тези програми тепърва започват.

Кнобел упомена, че ромските групи страдат от няколко форми на социално изключване, които са взаимно свързани-недобро образование, бедност, лоши здравни услуги. "Подбрали сме интегриран подход, който ще работи по много всеобхватни линии и ще адресира много повече от един аспект от социалното изключване. 

По линия на сътрудничество си искаме да постигнем конкретни резултати на място", каза Кнобел и добави, че проектът е фокусиран върху децата и жените, които са най-силно уязвимият елемент от ромската общност. 

"Искаме да инвестираме върху бъдещите поколения, като осигурим достъп до начално образование и основни здравни услуги. Искаме и родителите да участват активно. Искаме те да се пълноправни граждани на тази държава, но и да се съобразяват с правата и задълженията, които имат като такива", отбеляза още посланикът на Швейцария у нас.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | финансиране | Швейцария | роми | интеграция | Виолина Маринова | Световна мрежа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини