Стоките ще поскъпнат до 1,5% заради скока на тока

Няма да има особена промяна в цената на стоките

11:12 04.08.2015
След увеличението на цената на тока ще поскъпнат стоките и услугите, но това няма да се реализира с повече от 1-1,5%, което потребителят на дребно едва ли ще усети. Това каза пред БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"Пазарът на цените на храните има своите нормални цикли. Винаги по време на есенния период има един лек възходящ тренд, което се случва по климатични причини, свършването на една реколта. Това увеличение на цените на тока, което е определила КЕВР, ще се отрази в себестойността на продуктите в рамките на около 5%, което означава стотинка-две на единица продукт. Не би следвало да очакваме в следствие на повишаването на цената на тока някакви промени в цените на стоките. Ако има такова увеличение, то ще се дължи на нещо друго", допълни Иванов.

Според него оповестяването на негативните очаквания водят до спекулации в покачването на цените, но това ще има краткосрочен ефект. Пазарът обаче следва своята логика и отклоненията в следствие на спекулации, които са се забелязвали в минали периоди, са били за твърде кратко време и сега това няма да се отрази съществено на пазара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | електричество | бизнес | StandartPoors

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини