Свързват автомагистрала „Марица” с „Тракия” до 1 октомври

35 г. бяха нужни за завършването на една отсечка, заяви министър Лиляна Павлова

Снимка: БГНЕС

До 1 октомври се очаква последният 36-километров участък на автомагистрала „Марица" от Димитровград до връзката с магистрала „Тракия" да бъде готов, заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

На България и трябваха 35 години, за да си завърши дясното платно на отсечката от Свиленград до Капитан Андреево. Надявам се това да е краят и на прехода, който олицетворява това строителство, каза Павлова при въвеждането в експлоатация на новата пътна отсечка от АМ „Марица“, предаде БГНЕС.

С тези почти 9 км общата дължина на готовата магистрала е 80 км. Новият обект е изграден със средства от републиканския бюджет на стойност 35 млн. лв. 


Министър Павлова връчи на шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров Разрешителното за ползване – АКТ 16 и му пожела с грижата на добър стопанин да пазят трасето. Спазени са всички изисквания за безопасност, монтирани са еластични мантинели и дано да няма инциденти, каза строителният министър. С въвеждането в експлоатация на новото платно по изцяло завършена магистрала вече се пътува от Димитровград до ГКПП "Капитан Андреево".

До края на годината ще бъдат изградени още 140 км нови магистрали, а 80 км стари участъци в лошо състояние ще бъдат изцяло рехабилитирани. Освен това ще бъдат ремонтирани и 340 км пътища от второкласната и третокласната мрежа, обеща Павлова.


Водосвет за здраве и безаварийно пътуване по новата отсечка отслужи отец Константин. Първото превозно средство, което премина по новото дясно платно, минути след освещаването бе ТИР с регистрация от област Пловдив.

В новия участък има 6 селскостопански подлеза, 2 надлеза и мост над река Канаклийска. Надлезът при км 102+550 осигурява безконфликтното пресичане на АМ "Марица" с пътя Свиленград–Пъстрогор, а съоръжението при км 103+832 – с пътя Свиленград–Левка.

Изпълнител на обекта е "ПСТ Груп" ЕАД /"Пътни строежи", Пловдив и "ПСТ Холдинг" ЕАД/. Строителният надзор е осъществен от "Пътинвестинженеринг" ЕООД, а авторският от "Пътпроект" ЕООД.

Над 2000 са свлачищата вече в страната, каза още министър Павлова. Тя допълни, че министерството и Пътната агенция, както и общините, са бенефициенти на Оперативна програма „Околна среда", чрез която ще разчитат на инвестиции за дълготрайни мерки за укрепването им.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лиляна Павлова | пътища | откриване | ремонти | АМ Тракия | Свиленград | Кристиян Костов | Рио де Женейро | Мохамед Ал-Амуди | Холи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини