Свързват автомагистрала „Марица” с „Тракия” до 1 октомври

35 г. бяха нужни за завършването на една отсечка, заяви министър Лиляна Павлова

Снимка: БГНЕС
12:49 07.06.2015

До 1 октомври се очаква последният 36-километров участък на автомагистрала „Марица" от Димитровград до връзката с магистрала „Тракия" да бъде готов, заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

На България и трябваха 35 години, за да си завърши дясното платно на отсечката от Свиленград до Капитан Андреево. Надявам се това да е краят и на прехода, който олицетворява това строителство, каза Павлова при въвеждането в експлоатация на новата пътна отсечка от АМ „Марица“, предаде БГНЕС.

С тези почти 9 км общата дължина на готовата магистрала е 80 км. Новият обект е изграден със средства от републиканския бюджет на стойност 35 млн. лв. 


Министър Павлова връчи на шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров Разрешителното за ползване – АКТ 16 и му пожела с грижата на добър стопанин да пазят трасето. Спазени са всички изисквания за безопасност, монтирани са еластични мантинели и дано да няма инциденти, каза строителният министър. С въвеждането в експлоатация на новото платно по изцяло завършена магистрала вече се пътува от Димитровград до ГКПП "Капитан Андреево".

До края на годината ще бъдат изградени още 140 км нови магистрали, а 80 км стари участъци в лошо състояние ще бъдат изцяло рехабилитирани. Освен това ще бъдат ремонтирани и 340 км пътища от второкласната и третокласната мрежа, обеща Павлова.


Водосвет за здраве и безаварийно пътуване по новата отсечка отслужи отец Константин. Първото превозно средство, което премина по новото дясно платно, минути след освещаването бе ТИР с регистрация от област Пловдив.

В новия участък има 6 селскостопански подлеза, 2 надлеза и мост над река Канаклийска. Надлезът при км 102+550 осигурява безконфликтното пресичане на АМ "Марица" с пътя Свиленград–Пъстрогор, а съоръжението при км 103+832 – с пътя Свиленград–Левка.

Изпълнител на обекта е "ПСТ Груп" ЕАД /"Пътни строежи", Пловдив и "ПСТ Холдинг" ЕАД/. Строителният надзор е осъществен от "Пътинвестинженеринг" ЕООД, а авторският от "Пътпроект" ЕООД.

Над 2000 са свлачищата вече в страната, каза още министър Павлова. Тя допълни, че министерството и Пътната агенция, както и общините, са бенефициенти на Оперативна програма „Околна среда", чрез която ще разчитат на инвестиции за дълготрайни мерки за укрепването им.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лиляна Павлова | пътища | откриване | ремонти | АМ Тракия | Свиленград | Кристиян Костов | Рио де Женейро | Мохамед Ал-Амуди | Холи