СЗО: Преработените меса причиняват рак
Употребата дори на 50 гр. дневно увеличава риска от заболяване
Преработените меса - като бекон, наденици и шунка, причиняват рак. Това е становището на Световната здравна организация, обявено днес, съобщава BBC.
Според доклада на СЗО употребата дори на 50 гр. преработено месо на ден (т.е. около 2 резенчета бекон), увеличава шансовете за заболяване от рак на дебелото черво с 18%.
Междувременно докладът посочва, че червените меса са "вероятно карциногенни", но доказателствата са ограничени.
Все пак от СЗО подчертават, че месата имат също и ползи за здравето.
Преработените меса са тези, които се модифицират с цел да се удължи срокът им на годност или да променят вкуса си, чрез опушване, втвърдяване, добавяне на сол или консерванти. Именно тези модификации биха могли да увеличат рисковете от рак. Печенето на висока температура, например на барбекю, могат да доведат и до получаването на карциногенни вещества.
Затова от СЗО са решили да поставят преработените меса в най-рисковата канцерогенна категория, заедно с плутония и алкохола и тютюнопушенето.
Според изчисленията на организацията, смъртността от рак може да намалее с 34 хил. души годишно, ако при хранене се избягва преработено месо. Според данните на организацията ежегодно от рак, причинен от пушене, умират милион души, а от алкохол - 600 хил. души.
В доклада на СЗО се посочва още, че макар да е основен източник на желязо, цинк и витамин В12, консумацията на 100 гр. червено месо дневно увеличава риска от ракови заболявания със 17%.