Винопроизводителите недоволни от критериите за европроекти

Секторът не е определен като приоритетен и може да не получи финансиране

11:24 24.11.2015
Винопроизводителите вероятно няма да могат да получат европейско финансиране по мярка 4.2. от Програмата за развитие на селските райони за проектите си, свързани с инвестиции в преработка, маркетинг и изграждане на нови предприятия. Причината е в критериите, по които ще се оценяват отделните проекти. За това алармираха от Националната лозаро-винарска камара.

Оказва се, че в новия програмен период някои подсектори от земеделието са определени като приоритетни, но винопроизводството не е сред тях. Така те ще получават автоматично предимство от 30 точки от общо възможни 90. Такива например са секторите плодове и зеленчуци.

Според председателя на лозаро-винарска камара Радослав Радев винопроизводителите участват в състезание с предизвестен край. „Оставаме с подобно чувство въпреки всички усилия, които положихме през последните месеци. В крайна сметка наредбата беше приета. В момента върви приемът по подмярката, насочена към инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопанска продукция. Проблемът се състои в това, че независимо че формално винопроизводството като сектор може да кандидатства по тази наредба, по формулираните критерии за оценка на проектите всъщност това си остава формална възможност. Можe на практика да се окаже, че няма да има нито един проект в сферата на преработката на винено грозде", заяви той, цитиран от "Darik". Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: земеделие | субсидии | вино | винопроизводители | строеж на инфраструктура

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини