Висшистите имат най-голям шанс да си намерят работа

Те много по-лесно могат да се преквалифицират в търсените специалности

13:30 05.09.2015

Според националната статистика за броя на безработните, най-малък сред тях е делът на хората с висше образование. Данните сочат, че за второто тримесечие на 2015 г., от малко над 330 хил. безработни, едва 41 хил. са с висше образование. Това каза в интервю за Радио „Фокус” икономистът и преподавател във Великотърновския университет Иван Бянов.

„Това означава, че все пак на пазара на труда, най-голям шанс да си намерят работа и да се реализират като специалисти в дадена област, дори тя да не е в сферата, в която са завършили своето образование, имат хората с висше образование. Съответно сред безработните най-голям е делът на хората с начално и основно образование“, допълни икономистът.

Статистиката сочи още, че за второто тримесечие на годината безработицата у нас е средно 9,9% , докато при споменатите групи с ниско образование процентът варира от 29 до 45%.

„Моето мнение е, че един вече завършил висшист много по-лесно би могъл да се преквалифицира в специалност, която се търси от бизнеса. Тук отново трябва да споменем, че нужно сътрудничество между бизнеса, от една страна и висшите учебни заведения от друга“, посочи още Иван Бянов.

Според него, повечето от висшистите, които приключват образованието си, намират реализация, макар и не веднага.

„Аз самият съм завършил един икономически профил, а работя в друг, но всичко това води до трупане на опит. Нито бизнеса, нито студентите, които завършват, няма как да очакват веднага, в момента, в който завършат да си намерят работа точно по специалността и на тази работа, едва ли не да се пенсионират“, каза още специалистът.

По думите му, основният проблем е липсата на сериозна комуникация между университетите и бизнеса. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | безработни | бизнес | висшисти | университети | преквалификация | летище Франкфурт | Коренишки дол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини