Здравната реформа отива в Конституционния съд

Обжалват се две точки в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БГНЕС
17:11 10.07.2015
Предложените от здравния министър Петър Москов промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) отиват в Конституционния съд, след като над 60 народни представители от "БСП лява България", ДПС, АБВ, БДЦ и нечленуващи в парламентарни групи подписаха жалба. 

Обжалват се две норми в Закона за здравното осигуряване - параграф 10, който третира разделянето на пакета на основен и допълнителен; както и привилегията, която си създава държавата да продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя осигурява, предаде БГНЕС.

Емил Райнов от БСП припомни, че след приемането на промените в закона е било изпратено писмо до президента с молба да наложи вето и така да докаже, че е загрижен за здравето на всички българи.

"Както и подозирахме, той не беше загрижен за здравето на всички българи, законът излезе в Държавен вестник и затова пристъпихме към следващата стъпка, която имаме като опозиция - започнахме събирането на подписи за сезиране на Конституционния съд", коментира депутатът.

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че текстовете от закона за разделяне на пакетите здравни услуги са дискриминационни.

На базата на заболявания и диагнози, всички ние, които си плащаме здравните осигуровки, ще имаме различен достъп до медицинска помощ, отбеляза той. Надяваме се на справедливо решение, за да има равен достъп за всички граждани, каза депутатът. Той допълни, че като следваща стъпка обмислят сезиране на Комисията за защита от дискриминация.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: конституционен съд | жалба | WannaCry | iSOSu App

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини