Безработните нямат доверие в бюрата по труда

Спад в нивата на заетост през 2016 г.

20:27 20.04.2016

Все още голямата част от безработните нямат доверие на бюрата по труда и Агенция по заетостта като канал за намиране на работа. Делът на хората, които прибягват до услугите на държавните институции, е под 42% за 2015 г. Това заяви Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че 2015 г. беше една от най-силните години за пазара на труда и прогнозира, че 2016 г. няма да успее да повтори високите нива на създаване на заетост от миналата година.

Алексиев посочи, че в 2/3 от обявените свободни работни места в Агенция по заетостта няма информация за размера на предлагането заплащане, както и за продължителността на работното време. Безработните не са наясно за какво кандидатстват и това затруднява трудовото посредничество на институцията.

За каналите на търсене на работа икономистът поясни, че над 70% от лицата се опитват да намерят работа чрез съдействието на роднини и познати. „По линия на конкурсните изпити все още няма култура за търсене на работа сред трудоспособното население“, констатира Явор Алексиев.

По думите му младежите са единствената възрастова група, при която не можем да говорим за възстановяване на пазара на труда. „През 2015 г. беше регистрирана рекордно ниска заетост сред младежите. Една от причините е повишаването на минималната работна заплата със сериозни темпове през последните 2-3 години“, допълни икономистът. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | заетост | младежи | електроенергийните оператори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини