Чехия подготвя референдум за излизане от ЕС

Депутати са твърдо против премахването на шенгенските визи за Турция

12:57 04.05.2016

Чехия може да проведе референдум за излизане от ЕС заради подкрепата на Европейската комисия за въвеждане на безвизов режим с Турция.

В чешкия парламент започнаха дебати по предложение на депутатите на дясноцентристката коалиция „Зора”. То беше одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента в Прага.

„Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на „Зора” Мирослав Лидински.

Според коалицията целта на инициативата не е „унищожението на добрите неща в ЕС, а спиране на самоубийствената политика на европейския елит”.

Политолозите в страната смятат „Зора” за популистко, националистическо ислямофобско движение. Днешното му предложение обаче беше подкрепено от комунистите, мнозинството от депутати от Гражданската демократическа партия и някои представители на партии в управляващата коалиция.

Според експерти истинско провеждане на референдум за излизане на страната от ЕС няма да получи подкрепа в парламента. Дебатите са по-скоро израз на несъгласието на много чешки политици с въвеждането на безвизов режим за Турция, както и с предвидените финансови санкции за страни, които не желаят да участват в квотното разпределение на бежанци между държавите в ЕС.

Това не е първото подобно предложение на „Зора”. През есента на 2015 г. тази формация отново предложи провеждането на референдум за излизане от ЕС, свързан с решенията на Брюксел за квотно разпределение на мигрантите в страните членки. Тогава Лидински призова за съобразяване с националния суверенитет и реформи в ЕС.   
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | референдум | дебати | парламент | визи | Чехия | украински работници | евтина работна ръка | екостандарт