До 2000 лв. глоба за община, която не се справя с бездомните кучета

Народното събрание прие Закона за защита на животните

Кметовете на общини, които не организират изпълнението на програмата за овладяване на безстопанствените кучета, ще бъдат наказвани с глоба в размер от 1000 до 2000 лв., решиха депутатите в Народното събрание. Те приеха окончателно Закона за защита на животните, предаде Kmeta.bg.

Министерски съвет ще приема Национална програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, министърът на земеделието ще издава наредба за прилагането й, гласи нормативният акт. След това общинските съвети ще приемат собствена програма за изпълнение на националната програма и план за действие.

Кметовете на общините организират изпълнението на програмата и плана и ежегодно до 1 март ще внасят отчет за изпълнението на програмата до изпълнителния директор на Българската агенция по безопаснсост на храните.

В приетия закон отпадна възможността бездомните кучета да бъдат затваряни в приюти, след като бъдат кастрирани, след протести на граждани. Така общините ще трябва да работят по метода "кастрирай и върни". Беше изготвена и петиция за затваряне на общинските приюти за кучета, които не отговарят на законовите изисквания. Под нея се подписаха над 11 000 души за 60 дни.

Регионални новини четете в Kmeta.bgАко сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | депутати | община | кмет | Диди | Галин Динков

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини