Google нарушава европейските антимонополни закони

Корпорацията злоупотребява с господстващото си положение в телекомуникационните технологии, твърдят от ЕК

Европейската комисия уведоми Google за предварителното си становище, че корпорацията е в нарушение на антимонополните правила на ЕС. Според Комисията фирмата злоупотребява със своето доминантно положение чрез налагане на ограничения на производителите на мобилни устройства за операционната система Android, както и на операторите на мобилните мрежи, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Корпорацията е имала за цел да запази и укрепи доминиращата си позиция в сферата на онлайн търсенето.

Причините за обвиненията са, че търсачката Google Search е предварително инсталирана, зададена е като услуга по подразбиране или пък е единствена опция за търсене в мобилните устройства, използващи Android. По този начин конкурентните търсачки са лишени от достъп до пазара чрез други мобилни браузъри и операционни системи.

Комисията изтъква, че по този начин са ощетени и потребителите, защото конкуренцията в сферата се ограничава, а това води и до спад в иновациите в сферата.

Притесненията на ЕК са изразени във възражение, адресирано до Alphabet – холдингът майка на Google. Изпращането на възраженията обаче не предрешава изхода от разследането, подчертават експерти. 

„Наличието на конкурентен сектор на мобилния интернет е от все по-голямо значение за потребителите и предприемачите в Европа. Въз основа на нашето досегашно разследване считаме, че поведението на Google лишава потребителите от по-широк избор на мобилни приложения и услуги, както и възпрепятства иновациите от страна на други участници, което е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС”, заяви еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестегер.

Тези правила важат за всички дружества, които осъществяват дейност в Европа, припомни тя. „Сега Google има възможност да отговори на опасенията на Комисията”, допълни Вестегер.

Около 80% от интелигентните мобилни устройства в Европа и света работят с мобилната операционна система Android. Google предоставя лицензи за своята мобилна операционна система на производителите на мобилни устройства.

През април 2015 г. ЕК откри производство във връзка с поведението на Google спрямо операционната система и приложенията Android.

Според заключенията на Комисията делът на Google в пазарите за услуги за интернет търсене, за подлежащи на лицензиране операционни системи за смартфони, както и за онлайн магазини за приложения за Android е над 90% от Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Анализатори припомнят, че над половината от интернет трафика, в световен мащаб, минава през смартфони и таблети. Прогнозите са за засилване на тази тенденция.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Android | ЕК | конкуренция | разследване | мобилни устройства | Валшери Симеонов | GITEX Future Stars | избори за европейски парламент

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини