Хиляди гладуващи протестираха във Венецуела

Те се биха с полицията, има десетки ранени и арестувани

В столицата на Венецуела Каракас се отприщи масово недоволство, предизвикано от недостига на основни храни. Протестите избухнаха снощи и продължиха до тази сутрин. Участниците скандираха антиправителствени лозунги, обявиха се против президента Николас Мадуро и освен оставката му, поискаха да им се осигури храна, съобщава в. „Насионал”.

Повод за стихийните протестни акции стана инцидент с камион, натоварен с ориз и захар. Превозното средство е спряно от членове на Националната гвардия, които не му дали да стигне до магазина, където чакала опашка, а го пренасочили.

Това предизвикало всеобщо възмущение и хората започнали да викат „Искаме да ядем!”, „Гладни сме!”, „Отчаяни сме!”. Протестиращите излезли на един от столичните булеварди и спрели движението.

Националната гвардия и полицаи се опитали да разпръснат хората със сълзотворен газ. В отговор протестиращите започнали да замерят органите на реда с бутилки. Представители на градската власт се опитали да преговарят с демонстрантите, но без особен резултат.

В общата суматоха пострадали и няколко журналисти, които били бити и ограбени. По данни на вестника поне 13 души са били арестувани. Има и ранени.

Президентът Мадуро осъди протестните акции и обвини политическите си противници, че искат да създадат атмосфера на насилие и хаос и да го свалят от власт.

Икономическата криза, обхванала Венецуела през последните години, се дължи на проблеми в енергетиката. Заради продължителната суша хидроелектроцентралите не могат да работят на пълна мощност. Кризата е съпътствана от инфлация, безработица и стоков дефицит, в това число и на храни от първа необходимост.

Поради режима на икономии, служителите в бюджетната сфера работят само в понеделник и вторник. Експертите посочват, че ползата от антикризисните мерки на Мадуро е съмнителна. Държавните служители не спестяват разходи, тъй като и у дома си те ползват електроенергия, а затварянето на учрежденията парализира администрацията и държавата не е в състояние да функционира.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: храна | криза | протести | Венецуела | Николас Мадуро | съдебно решение | транзит | бавен