И майонезата у нас - фалшива

В 6 марки майонеза няма яйца

В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца. Това показват данни от изследване на Асоциация "Активни потребители".

Освен липсата на яйца в 25% от проверените марки в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.

Наред с това в повечето майонези ще откриете редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен, разкриват още специалистите.

Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред бТВ Богомил Николов от „Активни потребители”. Той беше категоричен, че е важно стандарт да има, дори и той да не е задължителен. Класическата рецепта за майонеза е с две основни съставки – растително масло и яйца.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: храна | яйца | ракетен удар | Мегапарк

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини