Избраха първата жена - кмет на Рим

Вирджиния Раджи спечели 67% от гласовете на избирателите

08:03 20.06.2016
Италианската столица Рим се сдоби с първата жена - кмет, след като движение "Пет звезди" спечели сериозна преднина на втори тур пред управляващата партия на премиера Матео Ренци, предадоха световните медии.

Вирджиния Раджи спечели изборите във Вечния град със 67% от гласовете, а конкурентът й Роберто Джакети, кандидатът на управляващата Демократична партия, получи подкрепата на 33% от гласоподавателите. 

По време на речта си след съобщаване на резултатите, Вирджиния Раджи обяви победата си за исторически момент за Рим, тъй като тя е първият кмет на италианската столица. Раджи е и най-младият кмет на Рим през последните 100 година. Тя е само на 37 години. 

Раджи обеща да възстанови законността и прозрачността в града, разтърсен от корупционни скандали. Тя призова победените си съперници да бъдат по-конструктивни в опозиционната си дейност и обяви, че е готова да управлява.

Предварителните социологически проучвания предвиждаха победа за Раджи в Рим, но не и триумф за кандидатката на движение "Пет звезди" в Торино Киара Алендино. 31-годишната Алендино слага край на продължилото повече от 20 години управление на левоцентристите в града. 

Според информацията на предизборния си сайт новият кмет на Торино е завършила международни икономически отношения, знае три езика, симпатизира на местния футболен клуб "Ювентус" и е общински съветник в града от 2010 година насам.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: избори | кмет | Рим | товарни | GEK Terna Holding Real Estate Construction

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини