Над 10 000 двойки на двете задължителни матури

Това е най-слабият резултат в историята

4189 са двойките на Държавния зрелостен изпит (матурата) по български език и литература (БЕЛ). Това заяви по време на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Отличните оценки пък са 5602.

Ясни са резултатите и от втората матура по избор – 6460 са двойките, а шестиците са 9716.

Образователният министър коментира, че има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки и на двете матури. Те са повече, отколкото младежите, които имат две слаби оценки. 4637 са зрелостниците, които имат по две шестици. 2325 са учениците, които имат по две двойки, предаде БГНЕС.

131 от зрелостниците имат 100 точки, а 59 - 0 точки. 86 са зрелостниците, които имат по две пълни шестици. 8 младежи са с 0 точки и на двете матури.

Кунева отчете, че има напредък в матурите по математика и история. За разлика от това има спад в резултатите на матурите по БЕЛ, география и философия. Най-висок, обаче е процентът двойки по БЕЛ (8,73%), откакто се провеждат матурите, въобще.

Ще направим всичко възможно тази тенденция да се прекърши, увери Кунева. И добави, че тези изводи са много важни за учебните планове по БЕЛ. „Новите учебни програми дават възможност за повече практика и писане на текстове. За следващата година ще бъде направен обстоен анализ къде са тесните места и кои са най-трудните неща за учениците.

Трябва да мобилизираме възможностите на новия закон, който влиза в сила от 1 август, за да може със средствата в него да се преодолее тази негативна тенденция, допълни още Меглена Кунева.

Оценките от матурите са публикувани на сайта на МОН.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: резултат | Меглена Кунева | без промяна | избран | БАРкод на успеха | еко град | икономически план

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ