Националната здравна карта може да е готова до края на месеца

До края на годината се очаква в НЗОК да постъпят 45 млн. лв., обяви Ваньо Шарков

12:45 08.12.2015

Тази седмица се очаква да се проведе среща на Националната комисия по изработването на националната здравна карта и се дава начало на разговорите за направата ѝ. Възможно е процесът за приключи до края на декември. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНТ.

По думите му с картата можем да се преборим с феномена намаляващ брой на лекарите, увеличаващ се брой лечебни заведения. Той изрази готовност за поставяне на начало на прехода от здравеопазването като бизнес към здравеопазването като грижа за здравето на хората, защото това трябва да е водещото в цялата система на здраеопазването.

По отношение на бюджета на НЗОК за следващата година Шарков обясни, че са предвидени 130 млн. лв. повече. До края на годината се очаква да постъпят 45 млн. лв.  Ще постъпи и допълнителен ресурс от отстъпките за лекарствени продукти от фармацевтичните компании.

"Допълнителните средства ще гарантират да няма лимити в основния пакет", каза още той.

Шарков призова за въвеждането на данък "вредни храни", защото това е пътят, по който върви целият свят. Той цитира и Световната здравна организация, която апелира всички държави да вземат мерки в тази насока.

Идеята на данъка е подобряването на здравето на българите и едва след това идва фискалният ефект, обяви Шарков. Събраните приходи ще се разходват в три основни направления - здравно образование, подобряване на състоянието на физкултурните салони и майчино и детско здравеопазване.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: прегледи | Ваньо Шарков | аржентинец | пушене на закрито

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини