7 непознати български гозби
Чували ли сте за тях?
Националната ни кухня не само е неотделима част от обичаите, ритуалите и начина на живот на българина, но е и част от културно-историческото наследство на страната. Всяко семейство пази интересни рецепти, научени от бабите и прабабите – пазителките на традициите. От дядовци и прадядовци пък се предава майсторлъка в правенето на домашни вино и ракия.
Въпреки че всеки един от нас е запознат с културните традиции на България, има някои ястия от традиционната кухня, чиито имена нищо не ни говорят. Вижте седем от непознатите български гозби.
Кадън Гьобек
Сиропирани дребни сладки с вдлъбнатина в средата, в която се поставят орехови или бадемови ядки, може и стафиди.
Комбасто
Българска версия на плодовата пита. Приготвя се със задушена в масло и захаросана тиква.
Разтривунка
Малки топчета от тесто, замесено с кайма и подправки, които се сваряват във вода, а после се заливат с разтопено масло и поръсват с червен и черен пипер.
Франкано
Запържени в масло и овкусени с подправки просеничени трохи.
Лопушки
Големи по размер сърми, завити в листа от лапад, с плънка от риба, лук, парченца сланина, домати и подправки.
Покрекло
Дълготрайно ястие от свинско месо и вътрешности, консервирано в сос и запечатано с мазнина.
Тархана
Ястие от овче месо, готвено с фасул и сгъстено с царевично брашно.