Петролът вече на 7-годишно дъно

Основните борсови индекси се понижиха

· Суровините продължиха да падат и вчера, а петролът сорт Брент пропадна под 40 долара за барел за първи път след 2009 г.

· Американският долар нарасна срещу високодоходните валути

· Основните борсови индекси се понижиха

Валутен пазар

Председателят на Канадската централна банка Стивън Полоз заяви, че разполагат с амуниции за стимулиране на растежа, въпреки че лихвите са почти на нулеви нива. Той обаче не очаква да се прибегне до неконвенционални методи и изброи като инструменти на разположение таксуването на депозитите на банките, насоките на банките и покупките на активи. Полоз уточни, че фискалните стимули могат да бъдат по-ефективни от монетарната политика при екстремни условия. Канадската централна банка все така прогнозира, че икономиката ще набере скорост през 2016 и 2017 г. и очаква завръщане към използването на пълния капацитет в средата на 2017 г.

Високодоходните валути продължиха да падат заради поевтиняването на петрола под 40 долара за барел. USDCAD беше най-засегнатата от това двойка и потвърди пробива на 1.35 достигайки 11-годишен връх. Валути, използвани за финансиране като еврото, швейцарския франк и йената, бяха силни вчера и напреднаха срещу долара. В същото време обаче макро, корпоративни и капиталови имена продаваха евро-долар.

Суровини

Големите разпродажби от последните седмици в съчетание с негативните настроения на инвеститорите и излезлите положителни данни за търговския баланс на Китай могат да окажат известна подкрепа през следващите дни. Цената на златото е волатилна и няма аргументи за посока. Покриване на къси позиции е най-вероятната причина за последното възстановяване на цената.

Среброто е малко по-слабо от жълтия метал заради подновената слабост на индустриалните метали. Платината задържа последните печалби, но като цяло не се различава от останалите благородни метали.

Данните за търговския баланс на Китай показаха някои положителни сигнали за металите. Вносът на медта е скочил през ноември с 10% на годишна база. Скокът на износа на алуминий (36% на месечна база) оказа натиск върху базовите метали.

Петролът претърпя волатилна сесия и цената му падна до 7-годишно дъно преди да се възстанови благодарение на слабостта на долара. Сортът Брент за кратко слезе под 40 долара за барел, което се случва за първи път след 2009 г. Възможността ОПЕК да увеличи производството продължава да тежи на цената.

Капиталови пазари

Основните борсови индекси паднаха като европейските затвориха с големи загуби. Американските успяха да се отдалечат от дъната, но също останаха със загуби заради волатилната цена на петрола.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Китай | злато | индекси | сребро | борси | валути | платина | население на България | отрицателен естествен прираст

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ