Пускат новите търгове при по-строги правила

Превенцията е най-добрата мярка при разходването на публични средства

16:54 30.03.2016

Преди да бъде обявена, всяка обществена поръчка може да премине през предварителна проверка. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, след като правителството прие правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки. Той влиза в сила от средата на април.  

Дончев разясни, че досега предварителният контрол се е извършвал само за големите поръчки и търговете с европейски пари. Кои поръчки ще попаднат под по-строгите правила ще се решава след анализ на риска и ще зависи от капацитета на Агенцията по обществените поръчки. 

През проверка вероятно ще преминава всяка 30-та поръчка, но никой не е застрахован, обясни Дончев и допълни, че през такъв контрол ще преминават и вече пуснати търгове.

Вицепремиерът подчерта, че най-добрата мярка при разходването на публични средства е превенцията – преди да бъде сключен договорът и да бъде извършено плащането.

Финансовият министър Владислав Горанов разясни, че предстои да бъдат разписани правила за двуетапен контрол на случаен принцип. Според него има достатъчен капацитет в администрацията за реализиране на предварителен контрол.

Предвиждат се проверки на документацията и техническите спецификации. Обсъждат се и нови санкции за нарушители, особено с няколко нарушения. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търг | Томислав Дончев | обществена поръчка | правила | Владислав Горанов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини