Расте броят на екзекуциите по цял свят

Иран, Пакистан и Саудитска Арабия са страните с най-много екзекуции

11:47 06.04.2016

За драматичен ръст на екзекуциите по света през 2015 г. алармираха от международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл”, предадоха световните агенции. Увеличението е с 54% спрямо година по-рано.

Само през 2015 г. са били екзекутирани най-малко 1634 души, а година по-рано екзекутираните са били 1061. В това число не са включени екзекуциите в Китай, където информацията за смъртното наказание е държавна тайна.

Според генералния секретар на неправителствената организация Салил Шети по оценки на организацията в Китай екзекутират толкова хора, колкото в останалата част от света.

Рязко се е увеличил броят на екзекуциите в Иран, Пакистан и Саудитска Арабия.

В Иран са екзекутирани най-малко 977 души, като голяма част от тях са осъдени за престъпления, свързани с наркотици. В Пакистан през декември 2014 г. бе отменен мораториумът над екзекуциите от 2008 г. и през 2015 бяха екзекутирани 326 души. В Саудитска Арабия екзекутираните са били 158, а в САЩ - 28 души, което е най-малкият брой за последните 25 години.

Миналата година смъртното наказание бе премахнато в Конго, на островите Фиджи, в Мадагаскар и Суринам.

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: свят | наказания | образователна | Движението

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини