Стартира онлайн справочник на аптеките в България

Целта е гражданите да могат да открият най-близката до тях аптека

Снимка: Скрийншот от mapteka.bg
15:31 27.04.2016

Стартира първата онлайн платформа за търсене на аптеки и дрогерии в страната. Тя бе представена днес от Българския фармацевтичен съюз. Справочникът обединява информация от регистрите на здравното министерство, касата и останалите здравни служби и с няколко клика показва по региони и населени места къде е най-близката денонощна аптека, или пък такава, която работи с НЗОК, или предлага приготвяне на лекарства.

На интернет адрес mapteka.bg може да намерите карта на аптеките и дрогериите у нас. На сайта излизат и имената на собственика и управителя на обектите, както и телефон и лекарствата, които предлагат, обобщени в няколко категории - редки болести, онкологични терапии и др.

"Целта на създаването на тази платформа са българските граждани. Те да бъдат максимално информирани, да могат, където и да се намират на територията на страната, да намерят най-близката аптека.", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

У нас има населени места без нито една аптека, коментираха от Българския фармацевтичен съюз. А от 5 до 8 минути са необходими на всеки европейски гражданин да намира аптека, която да го обслужи.

Според съюза платформата може да послужи на министерството на здравеопазването за изготвянето на Национална карта на аптеките, каквато ведомството обеща да направи. "Вижда се, че аптеките имат малък интерес да отпускат лекарства, предназначени за военно инвалиди. Виждате колко е малък процентът на аптеки, които са свързани с медицински изделия, с лекарства, съдържащи наркотични вещества. По-малък е процентът и със скъпоструващите и ако искаме да намерим аптека, която работи и извършва пълния обем дейности по здравноосигурителна каса - за София това са само шест аптеки", посочи секретарят на БФС Светослав Крумов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | аптеки | домакински уреди | евроизбори 2019 | Preferrlas

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини