Трябва да даваме по-голяма самостоятелност на децата в училище

Университетите да са по-активни в комуникацията с бизнеса, съветва Иван Петров, координатор от \"Заедно в час\"

Трябва да даваме по-голяма самостоятелност на децата в училище
4847 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Economic.bg

През учебната 2015/2016 година близо 100 учители са част от системата на „Заедно в час” в България и преподават по основни предмети на над 8000 ученици в 55 училища в 8 региона в България: София-град, София-област, Пазарджик, Перник, Пловдив, Ловеч, Разград и Стара Загора. Организацията има за цел всяко дете у нас да получи достъп до качествено образование, независимо къде живее и какви са финансовите възможности на родителите му. 

През изминалата учебна година учителите отчитат средно повишение от 20% в нивото, на което учениците усвояват предметното знание за съответния предмет, както и ключови преносими умения. Организацията подбира само най-добрите специалисти, като през изминалата година едва 7% от кандидатите са получили одобрение да вземат участие в програмата. Дългосрочната цел е разрастване на обсега на училищата-партньори и броя на учителите по програмата, така че към 2021 г. 200 млади специалисти да влязат в най-нуждаещите се училища.

Повече за инициативата ни разказва Иван Петров, който е координатор на настоящи учители по програмата на „Заедно в час“. Той завършва Университета на Дънди (Шотландия), специалност Икономика. За организацията разбира съвсем случайно и решава да се присъедини към нея, защото вярва, че децата в България заслужават равен старт в образованието си и една по-добра възможност за реализация в бъдеще.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини