В Малайзия стартира първата авиокомпания, подчинена на шериата

По време на полет е забранено сервирането на алкохол и е позволена е само халал храна

16:07 22.12.2015

Първата авиокомпания, която следва принципите на шериата заработи в Малайзия. Сред разпоредбите по време на полет е забранено сервирането на алкохол, позволена е само халал храна и се изисква жените задължително да покриват косите си.  

Първият полет на Rayani Air е бил от малайзийската столица Куала Лумпур до Лангкави и е превозвал 150 пасажери. Преди излитането на всеки самолет, задължително има рецитал на молитви, стюардесите-мюсюлманки на самолета трябва да носят хиджаб, а за немюсюлманките облеклото трябва да прилично, пише Telegraph.

Има редица основани на шериата правила и разпоредби и те са в сила за всички полети, предложени от авиокомпанията, която обслужва пет вътрешни линии до пет населени места.

В Малайзия около 60 от населението са мюсюлмани, другите религии в страната са будизъм и християнство.

Шариата се основава на Корана и думите на пророка Мохамед, и се допълва от по-късните интерпретации.

Халал - което означава "допустимо" на арабски език - е стандарт и се прилага за храни, напитки и козметика, които са изготвени в съответствие с методи, които ги правят приемливи съгласно ислямския закон. Той забранява продукти от свинско месо и субпродукти като желатин, както и алкохол, който се счита за "харам" (грях).

Авиолиниите, работещи в Саудитска Арабия и Иран вече се придържат към принципите шериата. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Ryanair | мобилен билет | ЕMiroglio | цени на горивата | цена на нефта

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини