Започват проверки на различни видове сирена
За да се нарече един продукт млечен, не бива да се добавят растителни мазнини
Проверки на различни видове сирена започват у нас. Целта е да се установи съответствието на представената от търговеца информация с предлагания продукт. Възложител на проверката е Комисия за защита на потребителите (КЗП),предава репортер на Economic.bg.
Продуктите бяха избрани от експертите от КЗП. Анализите на сирената ще бъдат извършвани от лаборатория за изпитване на храни към предприятие Ел Би Букгарикум, заяви Жечко Димитров ръководител на лабораторията.
Параметрите, по които ще бъдат проверявани продуктите са белтъчини, мазнини и др. описани на етикета на стоката. За да се нарече един продукт млечен, не бива да се добавят растителни мазнини, стабилизатори и др., коментира още Димитров.
Засега са взети пет вида проби от саламурено сирене на български марки. От всички продукти са взети по три образеца като един от тях ще бъде анализиран. Резултатите от проверката ще станат ясни до две седмици.