Белгия официално призна „бърнаут“ като болест

Това е състояние, в което служител губи мотивация за работа, изпитва физическа и психическа умора от работната среда

08:50 29.11.2016

Белгийските власти официално признаха "прегаряне на работното място" (от англ. Ез. - burn out) за заболяване, свързано със заетостта. Това състояние е причина всяка година 10 000 работещи да търсят медицинска помощ и лечение. Популярният термин „бърнаут“, в превод „прегаряне“ се смята за състояние, в което служител губи мотивация за работа, изпитва физическа и психическа умора от работната среда.

„Признаваме „бърнаут” за заболяване, свързано с трудовата дейност, което ще ни позволи да вземем мерки за неговата профилактика на работното място”, каза министърът на здравеопазването Маги де Блок.

Според проучване на Харвардски университет тези служители, чиито работен ден продължава повече от осем часа (петдневна работна седмица), са изложени на шест пъти по-висок риск от "прегаряне" заради психическото и физическото изтощение и стрес.

Белгия е една от първите страни, признали "прегарянето" за реален психически и социологичен проблем, представляващ заплаха за човешкото здраве.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мерки | Бригите Бирлайн | Меморандум за арзбирателство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини